Kaatje Kracht van kleding assitent
Sidney

Dankzij De Kracht van kleding wil Ria weer eens een jurk proberen. Sinds haar eerste communie heeft ze geen jurk meer gedragen.

Raymond
Noortje houdt van vrolijke kleurtjes en sjaals. De sjaals helpen ook wanneer Noortje soms wat speeksel verliest.
Sidney houdt van contact maken. Kleding is hier een prachtige manier voor. Als Sidney een compliment krijgt over zijn kleding dan straalt hij.
Ria

We zien aan de mouwen van Raymond wanneer hij ontspannen is. Dan draagt hij zijn mouwen opgestroopt. De overgang van winter- naar zomerkleding is voor Raymond lastig.

Client Noortje
Sidney

Sidney houdt van contact maken. Kleding is hier een prachtige manier voor. Als Sidney een compliment krijgt over zijn kleding dan straalt hij.

Dankzij De Kracht van kleding wil Ria weer eens een jurk proberen. Sinds haar eerste communie heeft ze geen jurk meer gedragen.

Ria
Raymond

We zien aan de mouwen van Raymond wanneer hij ontspannen is. Dan draagt hij zijn mouwen opgestroopt. De overgang van winter- naar zomerkleding is voor Raymond lastig.

De Kracht van kleding

De Gehandicaptenzorg

Stel je voor dat je niet zelf voor je kleding kan zorgen. Dat je niet zelf je kleding kan aantrekken of niet kan zeggen dat iets niet lekker zit.

Stel je voor dat je wel zelf kunt kiezen, maar dat je niet weet dat de juiste kleding kan helpen je fijner te voelen of dat de juiste kleding niet te vinden is of onbetaalbaar voor je.

De Kracht van kleding geeft hier op een concrete manier vorm aan. Samen ontdek je wat kleding voor iemand betekent, wat goed gaat en wat beter kan. Je leert elkaar nog beter kennen en ontdekt wat voor de ander belangrijk is.

Met De Kracht van kleding geef je op een concrete en praktische manier vorm aan persoonsgerichte zorg 

Cliënt

Jezelf zijn en weten wat jij belangrijk vindt

De Kracht van kleding zorgt ervoor dat cliënten nog beter weten wie ze zijn, in welke kleding ze zich thuis voelen en hoe ze kunnen stralen in kleding die bij hen past. Daarbij helpt De Kracht van kleding hen te onderzoeken welke kledingthema’s (bijvoorbeeld winkelen, kledinggeld, in welke situatie trek je welke kleding aan etc.) voor hen van belang zijn. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan leren cliënten van en met elkaar, ontstaat er onderling begrip en durven cliënten meer zichzelf te laten zien en meer zichzelf te zijn. En krijgen ze het podium dat ze verdienen.

Cliënten kunnen aan de slag in de vrije tijd, tijdens dagbesteding of op de woning.

Familie

Onlosmakelijk verbonden met elkaar

Tussen familie en cliënt bestaat een levenslange relatie. Of familie nu betrokken is of niet. Normen, waarden, gewoontes en tradities spelen hierbij een belangrijke rol. Ook met betrekking tot kleding.

Familie kent de cliënt vaak heel goed. Dit kan ontzettend waardevol zijn in het ontdekken en verwoorden wat voor een cliënt belangrijk is, zeker wanneer deze cliënt dat zelf lastig kan aangeven. Soms gaat dat over de kleinste details zoals een koortje in de broek dat gestrikt moet zijn.

Daarnaast is kleding voor familie vaak één van de dingen waar ze voor hun gevoel nog zorg voor kunnen dragen wanneer hun familielid in een zorginstelling woont.

Het thema kleding kan echter ook ingewikkeld zijn voor familie en cliënt. Zeker wanneer iemand meer eigen regie wil ervaren. De Kracht van kleding zorgt ervoor dat gesprekken op gang komen. Ook leert De Kracht van kleding familie meer vanuit het perspectief van de ander te kijken zodat men elkaar beter begrijpt.

Begeleiding

Ontdekkingen doen en verrast worden

De Kracht van kleding leert je nog meer vanuit het perspectief van de cliënt en zijn of haar familie te kijken, zonder dat daarbij aan de begeleiding voorbij gegaan wordt. Want ook voor begeleiding heeft kleding van de cliënt invloed. Waar loop je tegen aan, waar grijp je op mis, wat zijn je eigen normen en waarden, mening en smaak.

Het leert je op een hele andere manier kijken, wat ook helpend kan zijn in andere situaties.

Begeleiding kan aan de slag tijdens teambesprekingen, maar ook samen met een cliënt of samen in de driehoek. Daarnaast zijn er workshops en trainingen speciaal voor begeleiding.

De driehoek

Begrip hebben voor elkaar

De Kracht van kleding geeft op een inspirerende manier ondersteuning in het verstevigen van de driehoek (cliënt, familie, begeleiding) waarbij alle partijen gezien worden. Kleding is een laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te gaan, waardoor andere onderwerpen daarna gemakkelijker besproken kunnen worden.

Daarnaast zijn sommige kledingsituaties lastig waardoor De Kracht van kleding mogelijkheden biedt het gesprek aan te gaan over een bepaald kledingthema.

De Kracht van kleding kan doorlopen worden met de hele driehoek maar dit is niet noodzakelijk. Je leert kijken vanuit de driehoek en in de huid van de ander te kruipen.

Wat levert het op:

 

 • De kwaliteit van leven van cliënten verbetert;
 • De kwaliteit van werk van medewerkers verbetert (meer efficiëncy én meer voldoening);
 • Er ontstaat meer onderling begrip en een betere samenwerking;
 • Gelijkwaardigheid tussen alle partijen;
 • Het bieden van meer gerichte ondersteuning;
 • Mensen worden gezien en gehoord;
 • Kleine ontdekkingen met grote impact;
 • Er onstaat ruimte om moeilijke gesprekken te voeren;
 • De autonomie en eigen keuze van de cliënt wordt vergroot;
 • Keuzes zijn gemakkelijker te motiveren;
 • Onze aanpak helpt bij het vinden en behouden van je eigen identiteit;
 • Je mag jezelf zijn;
 • Gerichte praktische oplossingen;
 • Je leert in de huid van de ander te kruipen;
 • Het creëren van energie en tijd.

Trudy

Trudy heeft graag een ketting om. Dit geeft haar een gevoel van veiligheid. Net zoals een stug spijkerjasje. Dat geeft haar soms ook een veilig gevoel.

Familie

“Mijn vrouw zorgde er altijd voor dat Astrid er goed verzorgd uitzag. Ik vind het belangrijk dat dit nog steeds zo is.
Door De Kracht van kleding is de samenwerking met begeleiding verbeterd. We hebben meer begrip voor elkaar”

Mari: vader van Astrid

De driehoek

“De Kracht van kleding heeft ervoor gezorgd dat we anders met elkaar in gesprek gaan. Je kijkt anders naar elkaar en je snapt elkaar beter dan voorheen. Een mooie uitkomst voor het verdere leven van Rosa”

Indy: begeleider (links), Rosa (midden), Anja: moeder Rosa (rechts)

Astrid

Vroeger legde Astrid samen met haar moeder haar kledingsetjes klaar. Door De Kracht van kleding heeft Astrid aan kunnen geven dat ze het fijn vindt om dit nu samen met begeleiding te doen.

Begeleiding

“Je bent nog niet uitgeleerd. Dankzij De Kracht van kleding neem ik dingen mee waar ik in het begin helemaal niet over nagedacht heb omdat die dingen voor mij normaal zijn.
Ik denk dat we ook als team heel erg kunnen groeien wat De Kracht van kleding betreft.”

Indy: begeleider van Rosa

 

 

Begeleiding

“We zijn er door De Kracht van kleding achter gekomen dat Noortje sokken met borduursels echt niet fijn vindt zitten.”

Noortje (links) en Linda: begeleider Noortje (rechts)

De driehoek

“Als je jezelf openstelt naar een ander dan krijg je dat vanzelf terug.”

Tonny: moeder Raymond (links), Raymond, Stephanie: begeleider (rechts)

De driehoek

Ik zag dat Ria groeide tijdens het meedoen met De Kracht van kleding. Ze heeft er meer zelfvertrouwen door gekregen. Trees: tweelingzus van Ria (links)

Je bent nooit te oud om te leren. Ik kan nu beter zeggen wat ik mooi vindt. Daar ben ik in gegroeid. Ria: cliënt van Cello-zorg (midden)

Ik twijfelde of ik mee zou doen met De Kracht van kleding omdat het zo druk is in het dagelijkse werk. Gaandeweg het traject blijkt het zo leuk te zijn en neem ik het nu al mee richting andere cliënten. Anja: begeleider van Ria

Begeleiding

“Tim maakt zijn kleding vaak kapot. Dankzij De Kracht van kleding zijn we extra gaan nadenken waar dat door komt. Ligt het aan de kleur trui, aan het materiaal, ligt het aan zijn gedrag. En wat kunnen we doen om dat te verminderen.”

Stephanie: begeleider van Tim (links), Tim (rechts)

Myrthe

Myrthe heeft meegedaan met De Kracht van kleding. Ze mocht daarna shinen op de rode loper tijdens De Kracht van kleding modeshow. Ze vertelde het volgende aan de begeleider die met haar De Kracht van kleding gedaan heeft: “Jouw T-shirt met motief is heel mooi maar ook druk in mijn hoofd. Ik kan jou dan niet aankijken”.

 “In het visierapport van de VGN is de droom uitgesproken dat Nederland zich wil ontwikkelen tot een samenleving waarin mensen met een beperking ‘gewoon kunnen meedoen’. In veel contexten betekent dit echter: meedoen op voorwaarden van het gemiddelde, van ‘wat te doen gebruikelijk’ is, van de geldende norm (Schippers, 2021).

Het initiatief De Kracht van kleding bevraagt die norm. Niet iedereen wil immers meedoen op dezelfde manier, maar iedereen wil wél graag gezien en gehoord worden. Erbij horen. Deze missie ligt in het hart van De Kracht van kleding. Deze hartverwarmende innovatie draagt bij aan
een sociaal rechtvaardigere samenleving, door mensen met een beperking meer zichtbaar te maken en hen te zien om wie ze zijn”

Maaike Hermsen, lector van het Lectoraat Ethiek van verbinding met mensen met een verstandelijke beperking van de Hogeschool Arnhem Nijmegen

Het programma

Voor de gehandicaptenzorg is er een bewustwordingsprogramma samengesteld bestaande uit meerdere stappen. Daarbij kijken we samen hoe welke/deze stappen het beste aansluiten bij de organisatie.

Daarnaast leiden we ook Kracht van kleding specialisten op die op individueel niveau kinderen en volwassenen kunnen begeleiden.

 

Inspireren

Doen

De kracht van kleding Koffer klein

Delen

Delen

Ontwikkelen en verspreiden

Verspreiden

Met De Kracht van kleding camper, een inspiratiesessie, De Grote Kracht van Kleding Show of challenges.

Door middel van cliëntenworkshops, begeleiderworkshops. familieworkshops of driehoekworkshops.  Na de juiste overdracht kun je zelf aan de slag met De Kracht van kledingkoffer. Hierna krijg je ook toegang tot www.tipsvankaatje.nl.

Door middel van een kledingruilparty, modeshow, verhalenmiddag of een ander event krijgen deelnemers een podium en worden kennis en ervaringen gedeeld.

Ons streven is erop gericht dat zorginstellingen zelfstandig aan de slag kunnen. Een juiste borging is daarom van belang. Denk hierbij aan een training voor Bewust- en Bewegingmakers, ondersteuning bij de communicatie en een speciaal informatieprogramma op www.deKrachtvankleding.nl.

Inspireren

Met De Kracht van kleding camper, een inspiratiesessie, De Grote Kracht van Kleding Show of challenges.

Doen

De kracht van kleding Koffer klein

Door middel van cliëntenworkshops, begeleiderworkshops. familieworkshops of driehoekworkshops. Na de juiste overdracht kun je zelf aan de slag met De Kracht van kledingkoffer. Hierna krijg je ook toegang tot www.tipsvankaatje.nl.

Delen

Delen

Door middel van een kledingruilparty, modeshow, verhalenmiddag of een ander event krijgen deelnemers een podium en worden kennis en ervaringen gedeeld.

Ontwikkelen en verspreiden

Verspreiden

Ons streven is erop gericht dat zorginstellingen zelfstandig aan de slag kunnen. Een juiste borging is daarom van belang. Denk hierbij aan een training voor Bewust- en Bewegingmakers, ondersteuning bij de communicatie en een speciaal informatieprogramma op www.deKrachtvankleding.nl.

“De Kracht van kleding zegt precies waar het in de kern over gaat. Ongekend veel kracht zit er verscholen in de verbindingen die kleding tot stand brengt tussen mensen. Ook is het waardevol dat er een mooi dialoog kan ontstaan omdat kleding iets is waar we allemaal mee te maken hebben. Het mooie is dat kleding ons ook op een speelse manier uitdaagt de gesprekken te voeren die gaan over de omgang van mens tot mens”

Lonneke de Laat, kwartiermaker innovatie Cello-zorg

Kleding is meer dan een stukje stof!

Verwonder je tijdens De Grote Kracht van Kleding Show. Tijdens deze energieke en interactieve show ervaar je dat kleding veel meer is dan een stukje stof. Ontdekt wat kleding voor jou, de cliënt en de familie van de cliënt betekent. Laat je verrassen en doe mee!

Tijdens de show raken we mensen met persoonlijke verhalen. Omdat ze het kunnen betrekken op zichzelf en de ander gaanze met veel enthousiasme, nieuwe inzichten en ‘zin in meer’ naar huis.

De materialen waarmee gewerkt wordt zijn onder andere:

 • De Kracht van kledingkoffer bestaande uit kletskaarten, moodboards en ondersteunende materialen.
 • Een kledingkaart gekoppeld aan het zorgplan.
 • tipsvankaatje.nl Kaatje is onze kleding assistent. Zij helpt je graag om meer over de verschillende kledingthema’s te weten komen. Bedoeld voor begeleiding, cliënten en familie die met de aanpak werken. Deze site is in ontwikkeling.
 • Het informatieprogramma van dekrachtvankleding.nl. Via een speciale inlogcode hebben zorginstellingen toegang. Hier vind je ondersteuning bij het verder verspreiden van De Kracht van kleding binnen jouw organisatie. Deze informatiesite is in ontwikkeling.

“Sinds september 2021 ben ik bezig met De Kracht van kleding binnen Cello en dit heeft al voor veel
mooie ervaringen gezorgd. Waardevolle gesprekken met cliënten, familie en begeleiders.
Moodboards maken met de deelnemers aan de hand waarvan ze hun verhaal vertellen en
hun eventuele wensen kenbaar maken bij belangrijke anderen.
Een man die na de presentatie van zijn moodboard samen met zijn moeder een horloge is
gaan kopen. Een vrouw die aangaf dat ze moeite heeft met contact maken wanneer
begeleiders kleding dragen met een druk patroon. Teambesprekingen, waarbij na de
introductie van De Kracht van kleding, collega’s enthousiast worden en vele voorbeelden en
toepassingen boven tafel komen. De Kracht van kleding is voor iedereen.
De enorme bevlogenheid en ervaring van Mayke én haar bereidheid tot ondersteuning bij
‘het vertalen naar de praktijk’ is echt helpend en dat naast de inspirerende hulpmiddelen die
ontwikkeld zijn zoals bijvoorbeeld De Kracht van kleding koffer.
Kleding is van waarde in het kunnen zijn wie je bent en wat voor jou bijdraagt aan een goed
leven. Het gesprek hierover voeren en het kunnen aansluiten bij de betrokkenen, heeft al bij
veel mensen kleine en grote verschillen gemaakt en geleid tot stralende gezichten en
verdieping in de contacten. Aandacht voor elkaar.”

Anke Bremmer, Bewust- en Bewegingmaker De Kracht van kleding Cello-zorg

Huh/aha moment

Aha Gehandicaptenzorg
Inhoud-koffer-gehandicaptenzorg
materialen-gehandicaptenzorg
kletskaarten-gehandicaptenzorg

Ook aan de slag met
De Kracht van kleding?

Nieuwsgierig geworden en benieuwd wat De Kracht van kleding voor jouw organisatie kan betekenen?
We vertellen je er graag meer over!

De Kracht van kleding is een initiatief van Dress Case. Dress Case is een maatschappelijke onderneming. Dit betekent dat we de eventuele winst die we maken opnieuw investeren in het maatschappelijk doel van ons bedrijf.

De Kracht van kleding is ontstaan dankzij de jarenlange praktijk- en levenservaring van Mayke Bremmers. In haar missie om De Kracht van kleding verder te verspreiden heeft ze mensen om zich heen verzameld die in De Kracht van kleding geloven en ieder hun eigen specialisatie hebben.

Logo De Kracht van kleding driehoek wit

De Kracht van kleding
Mayke Bremmers

T 06 50446816

Info@dekrachtvankleding.nl

kvk 65092805